R.I.P. (Dark) Mark Lanegan

Het is dinsdag 2 februari 2022. Guido en ik rijden over de Afsluitdijk terug naar huis. De storm raast over de dijk. We luisteren een ’80s playlist, Dark & Gothic.
Vandaag waren we in Rinto’s Tattoo Shop (Burgum, Friesland) en onze huid is er weer een stukje fraaier op geworden. De muziek is melancholisch en somber, maar wij prijzen ons gelukkig.

Bubblegum

In 2005 veranderde mijn leven door een persoonlijke gebeurtenis. Een lange verdrietige periode volgde, maar ik leerde ook de liefde van mijn leven kennen. In die tijd luisterde ik veel naar Bubblegum van Mark Lanegan. Ik wist niet dat ik me tegelijkertijd zó verdrietig én intens gelukkig kon voelen. Die plaat stond symbool voor dat gevoel.

Een aantal keer zag ik hem live. Solo, met Queens of the Stone Age en met Isobel Campbell (zie foto Miranda Termaat, 28 januari 2007 Paradiso) en iedere keer was het weer bijzonder. Vriendin Hiske ontbrak nooit, zij schreef destijds voor een aantal tijdschriften en was altijd lyrisch over zijn stem en muziek.

De hand van de meester. Foto: Miranda Termaat

Desert

En toen gebeurde het onwerkelijke. Ik mocht mee op tour naar California met del-Toros.
Net voor corona uitbrak (mei 2019) reisden we rond met als hoogtepunt een optreden van del-Toros op het Stoned and Dusted festival middenin de desert. Ook Mark Lanegan stond op de poster. Een aantal dagen voor het festival kwam het bericht dat Lanegan niet zou komen. Een stalker was op de hoogte van zijn komst en hij moest onderduiken.
Maar één dag van tevoren hoorden we van de organisator dat hij tóch zou komen. We mochten het niet bekend maken, want zijn stalker zou anders verhaal kunnen komen halen.

Het begon te schemeren en het werd intens koud op 26 mei in de woestijn. Maar daar stond hij dan, de rijzige bleke gestalte met de grote hoornen bril. Met aan de ene kant een bodyguard en aan de andere kant zijn vriendin, Mathias Schneeberger en Dave Catching.
De muziek echode tussen de gekleurde rotsen en de wereld stond even stil.

Mark Lanegan – Stoned and Dusted – May 26th, 2019

Christmas

In 2020 kwam er een re-issue van Dark Mark does Christmas uit met prachtige nummers als Down In Yon Forest en Burn the Flames. De soundtrack van onze kerstdagen was een troost in de ellendige coronaperiode die langer zou duren dat we hadden verwacht.

2-2-22

Bij thuiskomst uit Friesland scrollde ik door mijn Instagram berichten. Niets bijzonders, totdat….
Ik schrok en las dat Mark Lanegan op 57-jarige leeftijd was overleden. Nauwelijks ouder dan ik.
Dat gevoel uit 2005, blij om de mooie dag en intens verdrietig na het horen van dit bericht, kwam ineens weer terug…

Rest in Peace Dark Mark.